ICT Survey: de IT'er en zijn job

Print

Vergrijzing, digitalisering, langer werken: het zijn enkele verklaringen voor de krapte op de rekruteringsmarkt voor IT-profielen. In de 6e editie van de ICT Survey peilde Roularta Research naar de tevredenheid van 428 IT’ers over hun job. Wij delen hieronder de belangrijkste bevindingen.

Waar zijn ze tevreden over?

Algemeen genomen zijn de bevraagde IT’ers tevreden over hun verloning, 18% is er zelfs heel tevreden over. Bij 60% van de IT’ers is het verloningspakket modulair samengesteld, 1 op 3 kon in meer of mindere mate de invulling hiervan zelf bepalen.

Bijna iedereen geniet tegenwoordig extralegale voordelen. In het geval van IT’ers blijkt dat de hospitalisatieverzekering, een laptop van het werk en een groepsverzekering de meest voorkomende extralegale voordelen zijn. De belangrijkste extralegale voordelen zijn de bedrijfswagen, een tankkaart en een groepsverzekering. Ruim 80% van de respondenten zou van werkgever veranderen als een van deze voordelen hen afgenomen zou worden.

Wat willen ze?

Sommige extralegale voordelen zijn duidelijk erg belangrijk voor IT’ers. Een job heeft echter meer om het lijf dan het salaris en de extralegale voordelen. Andere factoren om van werk te veranderen zijn het persoonlijk welbevinden en de mogelijkheid tot zelfontplooiing.

Een groot deel van de respondenten verwacht binnen de komende 5 jaar hun positie te verbeteren of te kunnen doorgroeien. Andere IT’ers verwachten dan weer dat zij binnen de 5 jaar zullen veranderen van werkgever (22%) of een zelfstandige activiteit zullen uitbouwen (13%).

De aantrekkingskracht van een job als freelancer of zelfstandige schuilt in het eigen baas zijn (66%), het ten volle kunnen benutten van eigen kwaliteiten (54%) en in het meer gevarieerde werk (45%). De onzekerheid op vlak van tewerkstelling (64%), het financiële risico (59%) en de administratieve rompslomp (47%) is voor vele IT’ers echter een grote drempel.

Deze enquête peilde ook naar het imago en de aantrekkelijkheid van bedrijven als potentiële IT-werkgever. Neem