Belgische bedrijven over export

Print

Al 4 jaar brengt Roularta Research samen met Credendo de exportproblematiek in België in kaart. Hieronder delen wij de enkele resultaten uit de intussen jaarlijkse peiling naar pijnpunten en uitdagingen in de exportsector: macro-economie, klimaat, politieke spanningen, prospectie in het buitenland, …

Bedrijven uit verschillende sectoren zijn vertegenwoordigd in de enquête. Dienstverlenende bedrijven (11%), financiële instellingen (7%), bedrijven uit de voedings- en drankensector (7%), informaticabedrijven (6%) zijn het sterkst vertegenwoordigd. Twee derde van de respondenten maken deel uit van de managementstructuur van hun bedrijf.

Zoom op Brexit en klimaat

De enquête vond plaats vóór de parlementaire behandeling van het Brexitvoorstel van Britse premier Johnson. 85% van de respondenten was er toen reeds van overtuigd dat de Brexit een feit zou worden, al dan niet na bijkomend uitstel. 45% van de respondenten verwacht een negatieve tot sterk negatieve impact van de Brexit op hun zakencijfer.

Het klimaat was een ander brandend actueel thema in najaar 2019. 90% van de respondenten is ervan overtuigd dat bedrijven niet op de overheid moeten wachten om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Volgens 71% van de respondenten vormt de klimaatverandering dan ook een bedreiging voor bedrijven uit diverse sectoren.

Benieuwd naar meer en andere inzichten uit deze enquête? Neem dan contact op met Fabienne.