Nieuw dossier: Blockchain en Artificiële Intelligentie: Hoe haalt men voordeel uit deze technologieën?

Print

Blockchain: wat is dat nu precies? Hoe werkt dat? En vooral: waarvoor dient het? Hoewel deze technologie niet nieuw is, intrigeert ze niet alleen het grote publiek. Ook ondernemingen buigen zich over de functionaliteit, het belang en de concrete toepassingen..

De afgelopen maanden ontwikkelde blockchain zich tot een "buzz word", net zoals Big Data. Iedereen levert inspanningen om het gebruik van deze nieuwe technologie onder de knie te krijgen. Iedereen is er zich wel degelijk van bewust dat deze nieuwe technologie revolutionaire veranderingen met zich zal brengen maar bedrijfsleiders zoeken nog naar rendabele toepassingen voor hun business.

De redacties van Trends en Trends-Tendances willen dit thema op 23 mei uitdiepen en doorgronden door praktische bedrijfstoepassingen de revue te laten passeren in een volwaardig dossier over dit hete hangijzer.

Trends en Trends-Tendances zullen ook uitvoerig ingaan op kunstmatige intelligentie (AI), waarover we veel horen. Het volstaat om over het onderwerp te beginnen tijdens de lunch om allerlei voorspellingen te horen: "AI zal binnenkort Alzheimer genezen" volgens sommigen, "AI zal in de nabije toekomst advocaten in veel gevallen vervangen" volgens anderen.

Het dossier in Trends en Trends-Tendances zal ons eraan herinneren dat deze technologie in bijna alle sectoren in volle ontwikkeling is, vooral op het gebied van gezondheid, industrie, videospelletjes, veiligheid en spraakherkenning.

Er bestaan overigens ook veel toepassingen die gebaseerd zijn op deze technologie. Watson, bijvoorbeeld, is een computer die door IBM is gemaakt om onder andere afbeeldingen, video's, teksten en trefwoorden te analyseren. Het speelt een belangrijke rol op het gebied van de geneeskunde, vooral bij de realisatie van diagnoses en het aanbieden van behandelingen. De diagnostische nauwkeurigheid is 90% in vergelijking met 50% voor artsen. Dankzij deze prestaties wordt Watson steeds meer gebruikt in ziekenhuizen en onderzoekscentra in Europa en Amerika.

Maar ook andere sectoren hebben te maken met AI. Deepmind, bijvoorbeeld, is een programma van Google dat de producten en diensten van de zoekmachine verbetert. Het vergemakkelijkt de vertaling van teksten en afbeelding-zoekopdrachten. ScriptBook is een kunstmatige intelligentietoepassing die ontworpen is om een revolutie teweeg te brengen in de wereld van de cinema, en beoogt Hollywood te veroveren. De reden? Dit programma maakt het mogelijk om de rentabiliteit van een film te voorspellen, d.w.z. het succes of de mislukking ervan. Het is een belangrijk geschenk, aangezien het percentage winstgevende films niet meer dan 10% bedraagt. Kortom, de wereld van de kunstmatige intelligentie zal een impact hebben op ons allemaal. Dan kunnen we het net zo goed weten en er op voorbereid zijn.

Contacteer ons voor meer informatie over dit dossier. Bekijk zeker ook de kalender van Trends en Trends-Tendances om andere redactionele opportuniteiten te ontdekken.