De kracht van videomarketing

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en in deze wereld waar infobesitas heerst, synthetiseren korte video’s een maximum aan ideeën in een minimale tijd. Eerst en vooral trekken we de aandacht van een surfer, hierna spreken we hem op een beknopte en efficiënte manier aan: in minder dan één minuut, kan een adverteerder zijn product onthullen, voorstellen en uitleggen.

In vergelijking met artikels die vaak te lang en saai zijn, is video een formaat dat aantrekkelijker en toegankelijker is voor alle online en mobiele surfers. Verder stimuleren video’s het visueel- en auditief geheugen, wat resulteert in een betere assimilatie van het bericht. Dat is de reden waarom de video een quasi onmisbaar middel is geworden in de communicatiemix van de adverteerders.

Zelfs Ikea Belgium heeft zijn catalogus 2017, dé steunpilaar in hun marketingstrategie, verrijkt met een korte video. Deze video, in vorm van een mockumentary, weerspiegelt het DNA van deze gigantische meubelwinkel: gemak, originaliteit, humor en uniek. In amper 2’20 minuten, neemt Ikea zijn surfers mee doorheen de coulissen van de catalogus. Ze inspireren en stellen een aantal van hun producten voor. Nieuwsgierig over hoe deze video eruitziet? Klik op deze link!

Een ander voorbeeld, uit 2016, heeft Roularta Media, op aanvraag van Credendo, verschillende initiatieven georganiseerd gericht op het promoveren van het “Credendo Trade Forum 2016”, gewijd aan de internationale handel. De communicatiemix bevatte onder andere de print en online magazines Trends en Trends-Tendances en een mini-serie Z-Wijzer van 6 videocapsules over het Forum en de Belgische export. Deze video’s, uitgezonden op Kanaal Z/Canal Z en op diverse websites, hebben sterk bijgedragen aan de buzz en hebben zo andere persgroepen aangezet om zich voor dit initiatief te interesseren.

Dankzij de verbetering van de technologie en de opkomst van nieuwe middelen, is videomarketing niet meer exclusief beschikbaar voor bedrijven die er de middelen voor hebben. De democratische prijzen zorgen ervoor dat video een voor iedereen toegankelijk marketingmiddel is geworden. Ook bedrijven met een beperkt budget kunnen zich op deze manier gemakkelijker onderscheiden in deze wereld waar de actualiteit overbelast is.

Bronnen:
Trends.be, L'industrie du mobile se rue vers l'or de la vidéo, 2 maart 2017

Z-Advertising, casestudy Ikea, 28 november 2016
Z-Wijzer, Dossiers Credendo, november 2016
Trends, Merken vallen massaal voor animatievideo’s, 3 november 2016