Rendement! En snel alstublieft!

We houden er zo van, van ons spaarboekje. Tijdens de moeilijke, financiële tijden, voelen we ons veiliger met een reserve onder onze matras. Daarom hebben Belgen meer dan 260 miljard euro op hun spaarboekje verzameld. Het probleem is dat de klassieke spaarrekeningen haast niets meer opbrengen...

De jongeren kunnen nog altijd hopen dat deze situatie ooit zal veranderen en dat ze van een interessant rendement op lange termijn kunnen genieten. De ouderen willen daarentegen niet langer wachten. Voor hen is het belangrijk om hun kapitaal op korte termijn rendabel te maken, zodat ze hun levensstandaard kunnen behouden, zelfs na hun pensioen of wanneer ze te kampen krijgen met eventuele medische kosten in latere jaren.  Een studie van de Koning Boudewijn Stichting, in samenwerking met Roularta Research, toont aan dat de beduchtheid over het levensniveau reëel is:  niet minder dan 72% van de niet-gepensioneerde bevraagden, denken dat hun wettelijk pensioen niet hoog genoeg zal zijn om hun levensstandaard te behouden*.

Deze zelfde studie toont aan dat 94,3% van de niet-gepensioneerden een bijverdienste hebben gepland bovenop hun wettelijk pensioen: een onroerend goed, een spaarrekening, een groepsverzekering, … * Door de lage tarieven opteren veel 50+’ers voor formules die meer rendement beloven. Althans is het grootste risico van vandaag het niet durven nemen van risico’s. En in de financiële wereld betekent het nemen van een risico overigens niet dat men echt gevaar loopt. Men is gewoon niet voor de volle 100% zeker dat men al zijn investeringen terug kan vorderen. Maar zelfs dan valt dat risico te nuanceren: door zich door sectorprofessionals te laten informeren en door een gediversifieerde portefeuille te kiezen, kan het risico zeer gelimiteerd zijn.

Aangetrokken door een hoger en sneller rendement, zijn de 50-plussers op zoek naar informatie en advies over het rendabel maken van hun kapitaal. Ze verlangen naar het uitproberen van nieuwe formules en willen kennis maken met andere financiële aanbiedingen die hun spaargeld een duwtje in de rug kunnen geven. In januari 2016, leefden er 4.317.393 50-plussers in België**, omgerekend 38,31% van de totale bevolking. De bankensector heeft er alle baat bij om hen verschillende mogelijkheden voor te stellen en om hen al hun diensten en adviezen voor te leggen.

Bronnen :
Trends : Versla de inflatie in zes stappen (9 maart 2017)
Plus Magazine: Dossier Pensioenen (februari 2017)
Plus Magazine : Waarheen met je spaargeld ? Op zoek naar (meer) rendement (januari 2017)
Knack: Dossier Sparen (27 januari 2017)
** Be.STAT, FOD Economie
* Lezersenquête Plus Magazine, Koning Boudewijnstichting in samenwerking met Roularta Research (mei 2015)