TRENDS IN MARKETING REGULATION | Adam Gagen


83% stelt dat de technologische ontwikkelingen hen niet beangstigen.
Powered by UBA & Roularta Research​

DE CONSUMENTEN STUREN DE ADVERTEERDERS

“Om te verhinderen dat we het initiatief verliezen, moeten we sneller handelen. Terwijl de macht verschuift van de beleidsmakers naar ‘de consumenten’, krijgen ‘de consumenten’ de middelen om advertenties te weren.” Dat is alvast één uitdaging waarop de reclame-industrie nog een afdoend antwoord moet formuleren. Adam Gagen ziet drie grote uitdagingen.

ADAM GAGEN: “De eerste en meest voor de hand liggende uitdaging is een open deur: de media veranderen ongelooflijk snel. Probleem is dat alle regels en overeenkomsten die we tot nog toe hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat advertenties eerlijk, wettelijk, fatsoenlijk en niet te verschrikkelijk zijn voor de consumenten, werden bedacht met traditionele media in het achterhoofd. We keken naar gedrukte advertenties en tv-spotjes en bepaalden – ook op basis van reacties van de consumenten – wat goed en wat slecht was. In de EU mag commerciële tv bijvoorbeeld maar twaalf minuten reclame per uur uitzenden. Een regel die iedereen verdienstelijk vond, ook de adverteerders die bang waren dat bij een overaanbod niemand meer zou kijken. Hoe pas je dat nu toe op nieuwe media, op websites, op YouTube… waar je voortdurend banners, pop-ups en programmatic advertising hebt? Welke regels gelden in dat universum? Regelgevers breken er zich het hoofd over, net als marketeers. We weten wel dat we snel moeten handelen, sneller dan we op dit moment doen.”

"ALLE REGELS WERDEN BEDACHT MET TRADITIONELE MEDIA IN HET ACHTERHOOFD. HOE PASSEN WE DIE REGELS AAN DE NIEUWE MEDIA AAN?"

DE MENSEN EN DE GROEIMARKTEN

AG: “De tweede grote transitie is een verschuiving van de macht van regulatoren en wetgevers naar de mensen. Wat wellicht een goede zaak is, zullen velen denken, maar
wel een fundamentele uitdaging voor de hele industrie met zich meebrengt. Verliepen de discussies over goed versus slecht in reclame tot nu toe met bureaucraten en ministeries en kwamen we tot heldere (afdwingbare) afspraken met herkenbare partijen, dan wordt
dit nu toch een stuk complexer. De kracht van interactieve media betekent dat er een
dialoog is, dat het een zaak van individuen is. De keerzijde voor ons als adverteerders is
dat mensen uiteraard ook individuele beslissingen nemen en bijvoorbeeld adblockers installeren of een do-not-track-programma. Die technologische tools geven consumenten een krachtig wapen, waartegen wij iets in stelling moeten brengen. Als adverteerders spelen we niet snel genoeg in op die veranderingen die een disruptieve impact zullen hebben.”
“De derde uitdaging vormen de opkomende markten. Afrika, Zuid-Oost-Azië en sommige landen in Zuid-Amerika voeren nu pas de discussie over verantwoord adverteren die we hier in Europa vijftien jaar geleden hadden. Voeg daarbij de erg verschillende culturele achtergronden waardoor ze niet altijd even vatbaar zijn voor ons westerse idee over
wat hoort en niet hoort. Vraag is: hoe gedragen we ons wereldwijd als adverteerders?
In die landen zullen beleidsmakers en regulatoren het initiatief snel van ons overnemen
indien wij als industrie niet zelf actie ondernemen.”

"IN DE GROEILANDEN VOEREN ZE NU PAS DE DISCUSSIE OVER VERANTWOORD ADVERTEREN."

 

WIE IS ADAM GAGEN?

Als Director Legal and Public Affairs bij de World Federation of Advertisers volgt Adam Gagen de wereldwijde wetgeving voor de reclamesector op de voet. Eerder was hij Public Affairs Manager bij Pernod Ricard en hij startte zijn loopbaan bij de Europese Commissie. Gagen is een echte globetrotter: hij woonde in het Verenigd Koninkrijk, Amerika, China, Taiwan, Hongkong en zelfs een tijdje in België.